Sömnbesvär vid klimakteriet

Sömnbesvär är väldigt vanligt för dig som hamnat i klimakteriet. Både för att klimakteriet i sig kan orsaka sömnbesvär men också för att andra symptom så som svettningar och vallningar kan göra så att du vaknar mitt i natten.


sömnbesvär vid klimakteriet

Sömnproblem och svettningar är vanliga klimakteriebesvär.

De flesta kvinnor når klimakteriet i 50-års ålder. När produktionen av östrogen minskar så är det vanligt att detta ger symptom så som svettningar, värmevallningar, oregelbundna blödningar, humörsvängningar och också sömnproblem.

Östrogenet är ett hormon som fungerar som en budbärare i hjärnan och därför påverkas ett visst område kallat hypotalamus när östrogenet minskar. Detta område styr många funktioner så som sömn, kroppstemperatur och känsloupplevelser.

En annan orsak till sömnproblem är att du blir väckt av dina svettningar och värmevallningar under natten. Eller att din nedstämdhet och oro kan göra att du får svårt att somna på kvällen.

Lindra dina sömnproblem

Fysisk aktivitet

Fysisk aktivitet har en positiv inverkan på sömnen. Det har nämligen visat sig att motion ger lika bra effekt på besvär vid klimakteriet som östrogenbehandling ger. Ibland till och med bättre effekt.

Försök därför att träna minst tre gånger i veckan.

Motion motverkar även nedstämdhet, oro, förhöjt blodtryck, viktökning och benskörhet. Motion ger inte heller några biverkningar så som östrogenbehandling där de allvarligaste biverkningarna är blodpropp och bröstcancer.

Östrogenbehandling

Många kvinnor behandlas med östrogen under klimakteriet men detta har inte i sig någon påverkar på dina sömnproblem.

Däremot kan östrogenbehandling lindra svettningar och värmevallningar vilket kan ge effekt på sömnen om du förut brukade vakna av detta.

Klimakterietest.se kan du läsa mer om klimakteriet och hur du lindrar vanliga besvär.