Orsaker

Det finns många olika orsaker till att du lider av sömnbesvär. Det kan exempelvis bero på stress, koffein, nikotin eller alkohol. Dessutom kan sömnbesvären bero på att du snarkar.


Orsaker till sömnbesvärDärför sover vi så dåligt

Att ha sömnbesvär är väldigt jobbigt och kan innebära att du fungerar sämre under dagtid när du egentligen ska vara pigg och alert.

En vanlig orsak till att du känner dig trött under dagen är inte att du har svårt att somna utan snarare att du vaknar många gånger under natten.

Detta kan bero på att du snarkar, vilket är väldigt vanligt. Men det kan också bero på att du har druckit kaffe eller svart te för sent på kvällen, att du konsumerar nikotin eller att du druckit alkohol.

Om du snarkar mycket finns det hjälp att få. Du kan exempelvis gå till din tandläkare och få en specialanpassad snarkskena.

Undvik stimuli innan läggdags

Om du tillför kroppen stimuli, såsom nikotin, koffein, socker eller alkohol, innan du ska gå och lägga dig kan det leda till att du får svårare att sova. Dessutom kan det göra att du vaknar många gånger under natten vilket gör att du får en störd sömn.

Att ta en ”sängfösare” av alkohol innan du går och lägger dig kan visserligen kanske göra så att du somnar snabbare, men du kommer att vakna under natten och sova oroligt.

Eftersom att alkohol gör att kroppen slappnar av något mer gör det även att du snarkar mer.

Stress ger stor påverkan på vår sömn

Kroppen svarar väldigt väl på stress, och då talar vi om negativ stress.

Vi känner oss uppe i varv och får svårt att varva ner när stresshormonets nivåer är höga i kroppen. Detta ger en direkt påverkan på vår sömn.

Om du känner dig stressad är det viktigt att göra sådant som gör att kroppen varvar ner på kvällen. Strunta i att sätta på tv:n och ta istället ett bad eller läs en bok.