Egenvård

Det finns mycket som du själv kan göra åt dina sömnbesvär. Exempelvis kan det hjälp med att motionera 30 minuter om dagen eller sluta dricka kaffe allt för sent på kvällarna.


Egenvård sömnbesvär

Så botar du dina sömnbesvär

Eftersom att sömnproblem i allra flesta fall handlar om stress och oro finns det faktiskt mycket du kan göra själv för att minska dina problem. Det kan vara så enkla saker som att börja motionera mer, använda öronproppar eller se till att det är ordentligt mörkt i sovrummet.

1. Kartlägg stressen

Dessutom kan det vara bra att försöka kartlägga och härleda vad det är som skapar stressen i livet. Är det för mycket på jobbet eller i skolan, eller har du kanske relationsproblem som gör att du känner dig stressad?

2. Motion

Att motionera regelbundet gör att du sover bättre. Motionen förebygger och hjälper även mot stress, oro och depression vilket också gör att sömnen blir bättre.

Att röra på dig gör att du får en mer naturlig trötthet på kvällarna vilket gör att du lättare kan slappna av och varva ner.

Om du tar en rask promenad på 30-60 minuter varje dag så sover du inte bara bättre utan du håller dig även frisk längre. Att motionera behöver inte betyda att enbart promenera utan all typ av pulshöjande motion räknas.

3. Avslappning

Att öva på att slappna av är också ett knep som kan vara värt att testa. Det kan vara att räkna dina andetag när du ska sova för att på så sätt slå bort tankar som gör sig stressad eller orolig. Räkna dina andetag upp till 10 och börja sedan om igen.

4. Fimpa

Precis som med kaffe är nikotin ett stimulerande ämne som lätt gör att sömnen blir sämre. När du slutar med nikotin kan du däremot under en period sova sämre på grund av den oro som uppstår i kroppen i samband med att giftet lämnar kroppen.

5. Undvik tupplur

Om du sover dåligt på nätterna kan det leda till att du blir trött på dagarna. Då kan det kännas skönt att ta en tupplur på dagen men om du redan har svårt att somna på kvällarna så kommer tuppluren bara att förvärra detta.

Om du verkligen behöver en tupplur och du inte kan ”låta bli” så ska tuppluren vara mellan 5-20 minuter. Om du sover längre så riskerar du att hamna i djupsömn, vilket gör att det blir svårare att komma igång igen.

Du ska inte heller sova för sent på dagen.

6. Behandling hos läkare

Om du inte lyckas behandla dina sömnproblem med egenvård ska du ta kontakt med din husläkare för att få hjälp.