Genen som gör det svårt att vakna på morgonen

Är du en nattuggla och har svårt att komma upp ur sängen på morgonen? Då kan du kanske skylla på denna gen. Forskare uppskattar att en bland 75 personer i Europa är drabbade av mutationen som påverkar din kroppsklocka.


Forskare i USA har upptäckt att en mutation i genen CRY1 kan förklara varför vissa personer har svårt att somna på nätterna och svårt att vakna om mornarna.

Genen CRY1 dikterar när du känner dig trött på kvällen och redo att vakna på morgonen. En mutation i denna gen saktar ner kroppsklockan och ger en längre dag/natt-cykel.

– De som bär på genmutationen upplever längre dagar än planeten ger dem vilket gör att de spenderar hela livet med att försöka hinna ifatt, säger Alina Patke, huvudförfattare bakom studien, i ett pressmeddelande.

10% av befolkningen har svårt att komma till jobbet i tid

Genmutationen upptäcktes då forskare studerade personer med så kallad försenad sömnfas, ett tillstånd som drabbar omkring 10 procent av världens befolkning. Personer med försenad sömnfas förmår inte somna förrän sent på natten och behöver sova halva dagen därpå för att hinna ifatt. Det kan resultera i stora problem med skola och arbete och tillståndet är kopplat till allt ifrån ångest och depression till hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes.

Mutationen kan förlänga dagen

Med hjälp av hudceller från patienter upptäckte forskare en mutation i genen CRY1 som saktar ner den interna kroppsklockan och kan göra förlänga dagen med 30 minuter eller mer.

Alla med försenad sömnfas har inte en mutation i CRY1-genen men forskare bakom studien uppskattar, med hjälp av omfattande gendatabaser, att 1 av 75 personer i Europa bär på mutationen.

Även kroppstemperatur och hormonnivåer som styrs av kroppsklockan påverkas av mutationen. Sömnhormonet melatonin som signalerar att du ska gå och lägga dig ökar normalt sett runt nio eller tio på kvällen men hos personer med försenad sömnfas händer inte detta förrän vid två eller tre på natten.

Förebygg och behandla sömnbesvär

Forskare bakom studien förklarar att det ännu inte är någon idé att testa sig för genmutationen eftersom det inte finns någon behandling i dagsläget. Men det är inte otänkbart att man kan framställa läkemedel mot sömnsvårigheter i framtiden baserat på dessa fynd.

Det finns dock möjligheter för personer med en försenad sömnfas att ta kontroll över sina sömnbesvär. Kroppsklockan är nämligen inte enbart styrd av våra gener utan reagerar även på vår externa miljö som till exempel ljus och mörker. Exponering för starkt dagsljus under dagen kan därför hjälpa.

– En extern cykel och goda sömnvanor kan hjälpa att tvinna en långsam kroppsklocka att anpassa sig till en 24-timmars cykel, säger Alina Patke.